Assalamualaikum….harini fiza nak kongsikan resepi sayur
tene…Masakan ini amat popular di Terengganu…
Bahan-bahan:
- Sayur Tene 1 batang (Petola)
- Ikan Selayang 2-3 ekor (Orang luar trg panggil ikan sardin)
- Soohun + pucuk
- Bawang merah 3 biji
- Bawang putih 2 biji
- Lada hitam
- Garam secukup rasa
- *ditumbuk:dikisar….
Cara-caranya:
1) Petola
dipotong seperti dalam gambar di bawah….
2) Ambik isi ikan tumbuk sampai hancur (semasa tumbuk dalam
lesung batu masukkan garam sekali yer).
Buatkan bulat2 seperti bebola ikan.
3)Bawang merah + bawang putih + lada hitam ditumbuk juga.
4)Tumiskan bahan2
yang ditumbuk tadi dengan sedikit minyak masak sehingga naik bau.
5)Bila dah garing, masukkan air satu atau dua cawan mengikut
anda…Kalau nak kuah letak banyak air.
6)Masukkan
soohun+pucuk dan petola..masukkan garam secukup rasa.
Dah siap untuk dimakan…
yummy
ReplyDelete